Blog

Ziekteverzuim het hoogst in de zorg

Het CBS geeft aan dat in het eerste kwartaal van 2020 het ziekteverzuim met 5,2 procent het hoogste is van de afgelopen 17 jaar.

In de verschillende bedrijfstakken is het verzuim in de zorg en industrie in dit kwartaal het hoogste met 6,7 procent. Sinds het tweede kwartaal van 2017 heeft de zorg het hoogste ziekteverzuim.

Ziekteverzuim per jaar van 2011 tot en met 2019

Hieronder de tabel vanuit CBS StatLine waarin het verzuim van alle sectoren van de jaren 2011 tot 2019 wordt weergegeven.

Q is de tabel Gezondheids- en welzijnszorg.

Ziekteverzuimpercentage_bedrijfstakken_sbi_2008_en_bedrijfsgrootte

Ziekteverzuim per jaar van 2011 tot en met 2018 voor grote

Financiële scores van ziekenhuizen in 2018

Accountantsorganisatie BDO heeft een benchmarkrapportage opgesteld voor ziekenhuizen. Naar aanleiding van de jaarcijfers van 2018.

Elf ziekenhuizen van de vierenzestig scoren een financiële onvoldoende. Dat is 15%.

Hieronder daarover het item van 8 oktober 2019 bij EenVandaag.

Het onderwerp over de ziekenhuizen begint op minuut 9:25.

 

Samenwerken in organisaties

Samenwerken in organisatie kan een grote meerwaarde hebben. Inspirerend zijn. Om grote en uitdagende doelen te bereiken. Samen bereik je meer. Maar het kan ook stuk lopen. Omslaan in onderlinge tegenwerking. Of leiden tot een Angstcultuur.

Ik heb in hele goede organisatie gewerkt. En slechte. En het verschil is overduidelijk in prestaties. En in werkplezier, het generen van nieuwe ideeën en het ontwikkelen van innovaties. Of simpelweg steeds beter worden. Uit onderzoek is dat gegeven al lang bekend. De praktijk is weerbarstiger.

Een scenario in een slechte organisatie

De leiding wil

Rapport over de zorg van de Ned. Ver. van Banken

Recent heeft de Nederlandse van Banken een rapport uitgebracht met een visie over de toekomstgerichte bestendigheid van de zorg.

Met aandacht voor verduurzaming, leiderschap en innovatie.

Hieronder de korte begeleidende Youtube-video.

 

Van Bricks naar Clicks; NVB adviseur Michiel Kuiper

 

Informatie en databases

Veel informatie wordt systematisch in databases opgeslagen. Enig basisbegrip van databases in een bedrijf en organisatie komt al snel van pas.

Of het nu gaat gaat om een informatiesysteem die de organisatie gebruikt zoals een boekhouding, een klantendossier of een website. Er is een grote kans dat dat bij alle drie de informatie is opgeslagen in een database.

Ontwerp database

Dit is een belangrijk proces. In een eenvoudige vorm kan informatie in één tabel worden opgeslagen in horizontale rijen, vertikale kolomkoppen en velden. Een voorbeeld is een NAW-bestand (Naam, Adres, Woonplaats).

Het

Pagina's

Abonneren op RSS-blogs