Boekhouden voor beginners

 
Windsurfer Sterk in Balans GnuCash

Om een idee te krijgen wat boekhouden inhoudt kun je direct beginnen. Met behulp van het open source, gratis te gebruiken boekhoudprogramma GnuCash.

Dubbel boekhouden

GnuCash is gebaseerd op het zogenaamde dubbel boekhouden. Elke transactie wordt vastgelegd in minimaal twee boekingen die in evenwicht zijn. Daardoor ontstaat inzicht in alle financiële transacties.

Het programma wordt actief ontwikkeld door een internationale gemeenschap van vrijwilligers. Er is een Nederlandse vertaling beschikbaar. Om te oefenen en te leren is het perfect.

GnuCash is geschikt, afhankelijk van het soort bedrijf, voor kleine tot middelgrote MKB-Bedrijven en zelfstandige ondernemers.

Elke boekhoudprogramma maakt keuzes: van uitgebreide toepassingen, al dan niet met behulp van moduels voor elk denkbare boekhoudsituatie tot de keuze voor specifieke software voor een bepaalde doelgroep.

GnuCash is met name geschikt voor kleinere MKB-bedrijven, maar kan bijvoorbeeld geen voorraden bijhouden. Dit kan een te grote beperking zijn voor sommige ondernemingen.

Om boekhouden te leren is GnuCash ideaal. Boekhouden is niet intuïtief en GnuCash is dat ook niet. Het kost enige tijd en moeite om het onder de knie te krijgen. Juist om die reden is GnuCash ideaal voor een oefensituatie.

Inzicht

Elke ondernemer heeft voordeel van enig inzicht in het boekhoudproces. Om te weten hoe de belangrijkste verschillende financiële overzichten als balans en resultaatrekening zich tot elkaar verhouden. En misschien nog belangrijker, waar inschattingen worden gemaakt en hoe deze de overzichten beïnvloeden.

Hoe kun je zien dat de liquiditeit verbeterd of verslechterd? Is de rapportage accuraat? Zijn alle ontvangsten en betalingen goed verwerkt? Zijn er nog andere zaken die niet in de boekhouding staan die ook van belang zijn? Kan er een nieuwe bestelling geplaatst of uitgevoerd worden?

Meer kennis van het proces in de boekhouding levert inzicht op. De termen klinken misschien ingewikkeld, maar bij nader inzien blijkt het dubbel boekhouden een logisch concept. Inzicht in de boekhouding is voor elke ondernemer waardevol.

Categorie: 

Reactie toevoegen