Hoe je de beste bedrijfsvoering krijgt

 
Brandende kaarsen

De punten die hieronder volgen over bedrijfsvoering lijken erg voor de hand liggend. En toch, in elke organisatie is een onderwerp te vinden dat van toepassing is. De basisregels lijken soms uit het zicht te zijn verdwenen. Met gevolgen voor de hele organisatie.

“Vergeet de basis en je bent veroordeeld om keer op keer opnieuw te moeten leren.”

1. Bedenk wat de taak en functie van bedrijfsvoering is

En dat is, vrijwel altijd, ervoor zorgen dat de organisatie soepel en efficiënt datgene kan doen waarvoor het bedoeld is.

2. Houd rekening met externe eisen

Welke verantwoording wordt door externe partijen geëist. En wat zijn de echt ‘harde’ eisen. Welke eisen kunnen zo mogelijk ter discussie worden gesteld of waarover kan overlegd worden?

Maak af en toe een lijst van de ‘harde’ en ‘zachte’ externe eisen en kijk of ze nog geldig zijn.

3. Houd rekening met interne eisen

Welke informatie is nodig om te kunnen sturen. Zijn er misschien één, twee of een paar kengetallen te vinden die snel inzicht geven in hoe het gaat, en hoe de organisatie als geheel het doet?

4. Werk continue aan verbeteringen

Laat de bedrijfsvoering niet uitdijen. Werk continue aan verbetering en efficiëntie. Houd rekening met nieuwe ontwikkelingen in ICT, maar loopt ook weer niet te ver vooruit met hoge investeringen in ICT die over een paar jaar alweer verouderd kan zijn. Dit vraagt iedere keer opnieuw om beoordeling en het maken van een inschatting.

Onderzoek of diensten uitbesteed kunnen worden en wat daarvan de voor- en nadelen zijn.

5. Besteed aandacht aan de cultuur van de organisatie

Ontwikkel ‘check en balances’ voor een gezonde bedrijfscultuur die het nemen van de juiste beslissingen ondersteunen en stimuleren. En de organisatie verder helpen.

Noteer doelen en evalueer of ze bereikt zijn binnen de gestelde tijd.

6. Gebruik de juiste software voor het juiste werk

Bijvoorbeeld geen Excel als oplossing voor alles. Via een simpele query op de database kan soms veel sneller en beter een antwoord op een vraag worden gevonden. Verken. En gebruik, net als goede software-ontwikkelaars DRY(Don’t Repeat Yourself). Dat leidt tot consistentie en minder kans op corrupte data.

Excel is zo flexibel dat een formulefout kan leiden, en al heeft geleid, tot enkele miljoenen in euro's in schades. Wat niet wil zeggen dat Excel, of een ander rekenbladprogramma niet een fantastisch hulpmiddel is.

7. Organiseer productiviteitstraining voor Excel

Op maat gemaakt voor medewerkers die veel met data werken. Met een paar nieuwe tips en trucs kun je vaak plezieriger en slimmer werken met Excel of een ander rekenbladprogramma als Open en Libre Office Calc en Google spreadsheets.

8. Blijf leren

Vakmensen moeten blijven voldoen aan de gestelde eisen, en na- en bijscholing kan verplicht zijn. Maar ook voor de ontwikkeling van de organisatie is ‘een leven lang leren’ noodzaak geworden. Kies een training die leidt tot resultaten. Evalueer trainingen.

 

Is dit alles wat erover te zeggen is? Nee, neem gerust contact voor meer over bedrijfsvoering.

Categorie: 

Reactie toevoegen