BTW-rekeningen en Belastingtabel inrichten

 

Ben je als onderneming niet BTW-plichtig, dan kun je het gedeelte over de inrichting voor de BTW overslaan.

 1. Maak nog 2 nieuwe Accounts aan

  Klik op het icoon New boven in of ga naar Actions (Ned: Acties) > New Account... (Ned: Nieuwe rekening ...en maak het account Te betalen BTW aan.

  Account name: Te betalen BTW, Account code: 181, saldo: 0. Kies als Account Type: Liability (Ned: Vreemd Vermogen), Parent Account: New top level account.

  Maak op dezelfde manier een account aan Te vorderen BTW, Account code: 185 saldo: 0 Kies linksonder het Account Type: Asset (Ned; Activa), Parent Account: New top level account

Daarna zijn er in totaal 4 Accounts.

Accountcodes

De gebruikte accountcodes maken deel uit van een algemeen gebruikt rekeningnummer systeem en worden later toegelicht.

Over de BTW

Als je je aanmeld als ondernemer bepaalt de Belastingdienst of je BTW-plichtig bent. De meeste bedrijven zijn dat. Onderwijsinstellingen en ondernemingen in de gezondheidszorg zijn vaak niet BTW-plichtig.

Wanneer je BTW-plichtig bent moet je de BTW innen en afdragen aan de Belastingdienst. Over alles wat een ondernemer zelf inkoopt kan de BTW worden teruggevraagd. Dit gaat met hetzelfde aangifteformulier.

Per saldo betaalt de ondernemer dus zelf geen BTW-belasting.

Daarom wordt er ook geen rekening met BTW gehouden bij het opstellen van ondernemingsplannen en alle andere financiële overzichten.

Meestal per kwartaal, maar het kan ook per maand of per jaar zijn, moet je aangifte doen. Je moet op tijd aangifte doen, anders volgen er al snel boetes. Je doet digitaal per internet aangifte.

De tarieven zijn op dit moment 21, 6, en 0 %. Daarnaast kan de BTW verlegd zijn.Voor de meeste verkopen geldt het hoge tarief van 21 %. Het lage tarief geldt vooral voor eerste levensbehoeften en dergelijke zoals voedsel. Maar er gelden ook uitzonderingen voor schilders ed. Informeer je daarom goed welke BTW je in rekening moet brengen.

Over alles wat je verkoopt moet je BTW in rekening brengen. Bijvoorbeeld als iets verkoopt voor € 100 moet je daarover 21 % BTW heffen, zodat de klant € 121,- betaald.

Belastingtabellen aanmaken

 1. Kies in de menubalk bovenin Business (Ned: MKB) > Sales Tax Table (BTW-tarieven). Deze hebben we later nodig. We richten ze nu alvast in.

 2. Vul de Tax Table in BTW-hoog.

 3. Name: BTW-hoog, Type Percent %, Value: 21. Koppel deze aan het Account Te betalen BTW > OK.

 4. Doe het zelfde voor de te vorderen BTW en koppel deze aan het account Te vorderen BTW. De meeste ondernemers hebben met beide te maken. Daarom wordt een hoog en een laag tarief ingevuld. Bij de aangifte wordt de te vorderen BTW verantwoord onder vraag 4...? Voorbelasting wordt als één totaal aangegeven. Daarom boeken we alle te vorderen BTW op één account. We maken het niet complexer dan nodig is.

  BTW-hoog te vorderen > Percentage: 21 > koppelen aan Te vorderen BTW > Ok

  BTW-laag te vorderen > Percentage 6% > koppelen aan Te vorderen BTW > OK

BTW en aangifte formulier.

Bij de aangifte BTW wordt bij de af te dragen BTW een specificatie gevraagd. Deze onderneming brengt bij klanten alleen het hoge tarief in rekening. Daarom is het voldoende alleen het hoge tarief aan te maken. Dat is bij veel ondernemingen zo. Het hoge tarief is op dit moment 21 %.

Op het aangifte formulier hoeft de te vorderen BTW niet gespecificeerd worden aangegeven, daarom volstaat één rekening te vorderen BTW.

Voor ondernemers die te maken hebben met meerBTW-tarieven bij klanten.

Breng je als ondernemer verschillende tarieven in rekening dan kun je het beste meerdere BTW-rekeningen aanmaken: Te betalen BTW hoog, Te betalen BTW laag, Te betalen BTW nul (export) en BTW verlegd.

Bij de aangifte Omzetbelasting moet je deze apart aangeven en heb je deze splitsing nodig. De accounts worden dan bijvoorbeeld: Te betalen BTW-hoog en Te betalen BTW-laag.

De tabel wordt dan als volgt:

BTW-hoog > Percentage: 21% > koppelen aan Account Te betalen BTW-hoog > OK

BTW-laag > Percentage 6% > koppelen aan Account Te betalen BTW-laag > OK

Nultarief en BTW verlegd

Naast het lage tarief komt ook het nultarief voor en BTW verlegd, bijvoorbeeld in de bouw en bij export. Op deze situaties wordt in deze cursus niet ingegaan. Als je hiermee te maken hebt maak je deze tarieven aan en een bijbehorend Account. Raadpleeg voor meer informatie de Belastingdienst en de handleiding Omzetbelasting, vraag je boekhouder of kijk hoe dat in je boekhouding in het verleden is gedaan in je boekhouding.

Het eerste rapport

 1. Ga via Report (Ned: Rapporten) > Assets & Liabilities (Ned: (Bezittingen en schulden) > Klik op Balance Sheet (Ned: Balans). Er verschijnt nu een nieuw tabblad. Alle gemaakt rekeningen staan in de getoonde balans onder een hoofdcategorie: Assets, Liabiliteis, Equity. Na het vastleggen van boekingen kun je de balans vernieuwen met de knop Reload. Door te klikken op het rode kruis in Balance Sheet sluit je het tabblad.

 1. Via Edit > Preferences kun je de weergave van de balans aanpassen. Kies in Accounting Period bij End Date> Relative: Today. Kies bij zijwaartse tab Date/Time de 24-hour clock en het Europese datumformaat.

Reacties

7

De opmerking "Daarna zijn er in totaal 4 Accounts." lijkt niet te kloppen, ik tel er maar drie: 110, 181 en 185. Op het plaatje is wel de rekening "Opening Balances" te zien, maar die is bij mij niet aangemaakt. Heb ik iets verkeerd gedaan?

Vr. Gr. Helmoet de Zwijger

Als 4e tel ik de Openingsbalans mee, die is op de vorige pagina automatisch aangemaakt omdat ik met een openingssaldo ben begonnen. Zie bovenstaand screenshot. Je zou die ook moeten hebben als je het voorbeeld exact hebt overgenomen, anders is er geen evenwicht in de boeking,

Ben je zonder openingssaldo begonnen, dus met 0, dan klopt het wel dat je op dit moment in totaal 3 rekeningen ziet. Er is dan geen openingssaldo dat in evenwicht moest worden gebracht.

De BTW dient naar een bedrijf in EU te worden verlegd. Hierbij heb ik een rekening "BTW verlegd" aangemaakt. Kunt u me vertellen om welk rekeningnummer en rekeningsoort het hier gaat? Alvast bedankt voor uw antwoord.

Heel erg bedankt voor deze cursus!

Je kunt het rekeningnummer zelf kiezen, in het algemeen gebruikte rekeningschema kies je voor een 18. nummer met het juiste BTW-percentage voor de nieuwe rekening. Deze rekeningen zijn een uitbreiding van de hierboven genoemde, verder van dezelfde soort als hierboven beschreven; een vordering of een schuld aan de Belastingdienst.

Beste Corrie,
Zou je me kunnen helpen met het volgende ?
Ik heb een inkoop factuur van een Duitse leverancier waarbij de BTW naar mij verlegd is.
En ik weet niet zo goed hoe dat ik dit moet verwerken in GNUcash ..

Vriendelijke groet, Wim

Op de manier van hierboven kun je een extra BTW-rekening aanmaken voor de verlegde BTW. En het tarief (0%? ) koppelen via een nieuw aan te maken tarief in de BTW-tabel. Op deze manier ontstaat een derde grootboekrekening, gekoppeld aan het nieuwe te gebruiken tarief. Dat zorgt ervoor dat het totaal, en de afzonderlijke bedragen, van de verlegde BTW inzichtelijk blijft op de grootboekrekening.

Ik koop sommige onderdelen en fietsen in Duitsland, die BTW is dan naar mij verlegd dus bij inkoop betaal ik deze niet.

Bij verkoop kunnen dat gewone fietsen zijn met 21% btw of aangepaste fietsen voor gehandicapten waar 9% btw op zit. Dat weet ik dus pas bij verkoop.

Bij een reparatie kunnen juist in 1 levering onderdelen uit NL én onderdelen uit DE zitten dus daar zou ik het bij inkoop al vast moeten leggen.

Hoe zou ik dat moeten dan wel kunnen doen in GnuCash?

Ik heb nu twee Verkoop Rekeningen (type: Opbrengsten): "Verkoop producten uit EU / Verlegd 21%" en "Verkoop producten uit EU / Verlegd 9%"

Maar ook een Inkoop Rekening (Type: Activa*): "Inkoop goederen uit EU verlegd"

* of zou dit ee rekening van het type Kosten moeten zijn? Mijn Voorraad Rekening is een wel Activa