GnuCash - Veel gestelde vragen

 

Veel gestelde vragen over GnuCash

1. Wat is het voor- of nadeel van GnuCash ten opzichte van online boekhoudprogramma's?

  • Bij online boekhoudprogramma's bepaalt de aanbieder hoe het programma werkt. Dit kan een voordeel zijn. In online programma's kunnen wijzigingen snel worden doorgevoerd. Maar het kan ook zijn dat je beperkingen tegenkomt die je niet zelf kunt veranderen. GnuCash kent ook beperkingen, maar ook meer vrijheid. Omdat de broncode openbaar is, kun je zelf meehelpen met verbeteringen.
  • Online programma's hebben het voordeel dat ze met elk apparaat via internet zijn te benaderen. Het nadeel treedt op als internet niet te benaderen is; je hebt dan geen toegang tot je boekhouding. GnuCash voorziet in een mobiele app. Misschien is dat een oplossing?
  • In GnuCash kun je eenvoudig meerdere administraties bijhouden, (inclusief een testbestand voor zaken die je eerst wilt uitproberen) door een nieuw bestand te openen. Bij online boekhoudprogramma's geldt het abonnement meestal voor één administratie.
  • Bij GnuCash is het duidelijk wie de eigenaar is van de administratiebestanden; de gebruiker. Bij online programma's kan dat een vraag zijn. Bij GnuCash geldt daarom wel dat je zelf moet zorgen voor backups ed.
  • Bij GnuCash is er geen toegang voor derden tot je administratie. Online wel. Dat kan betekenen dat data kan worden gebruikt voor verdere analyse en meerdere commerciële doeleinden dient, en dat reclame wordt toegestaan.

2. Kan GnuCash als boekhoudpakket voor BV's worden gebruikt?

Ja, dat kan omdat het programma gebaseerd is op degelijke boekhoudprincipes. Je zult alleen nauwkeurig te werk moeten gaan bij het inrichten. Deze handleiding voorziet daarin (nog) niet.

3. Kun je overstappen naar GnuCash vanuit een ander boekhoudprogramma en andersom?

Ja, dat kan vrij eenvoudig. Zie hiervoor de handleiding.

4. Kun je bankafschriften rechtstreeks downloaden in GnuCash?

Nee, dat kan niet. Banken zijn voorzichtig met het verstrekken van inlog mogelijkheden rechtstreeks vanuit een bankrekeningen. Er zijn enkele boekhoudprogramma's in Nederland die toestemming hebben om dit te implementeren in hun boekhoudprogramma's. GnuCash heeft die toestemming voor geen enkele Nederlandse bank.

Wat wel kan is het downloaden van bankafschriften in een bestand, en deze vervolgens te importeren in GnuCash. Zie hiervoor de online handleiding voor verdere instructies.

 

Een Engelstalige demonstratie van GnuCash in Wellington, Nieuw-Zeeland (44 minuten).

0ZqxJeHDVmU

Heb je meer vragen of opmerkingen over GnuCash?

Laat het weten via het contactformulier of in het commentaarveld. Je ontvangt zo spoedig mogelijk antwoord.

 

Reacties

2

Ik wil een nieuw boekjaar beginnen met een opgeschoond dagboek bank en kas. Kan dit in Gnucash? Of blijven de mutaties van het vorig boekjaar zichtbaar?

Mutaties in het dagboek bank en kas blijven altijd zichtbaar in een bestand. Er is wel de mogelijkheid om een nieuw bestand aan te maken in GnuCash, als je dat zou willen.

Reactie toevoegen