Eerste boeking: geld overmaken van bank naar kas

 

 

Overboeken van bank naar kas

  1. Maak een nieuwe rekening Kas aan. Ga naar de tabblad accounts. Klik op Nieuw en vul de volgende gegevens in. Rekeningnaam: Kas, Rekeningnummer: 100. Kies als Rekeningsoort: Contant en voor Hoofdrekening: Nieuwe rekening op hoofdniveau. Klik op OK.
  2. Ga naar het Balans overzicht en klik op de knop Vernieuw. De Kas rekening staat er nu bij.
  3. Open de Account Bank door te dubbelklikken. Je komt dan in onderstaand scherm.
  4. Maak nu een bedrag over van de Bank naar de Kas. Tab om naar een volgend veld te gaan. Datum: 10.03.214, Nr: 1, Omschrijving van bank naar kas, Overboeken; Klik op het en veld en op het driehoek symbool om het drop-down menu te zien. Kies Kas. Tab naar het veld Opname en vul 50 in. Het nieuwe Saldo verschijnt in de laatste kolom. Klik op het icoon Boeking Vastleggen bovenin of gebruik Enter...?
  5. Vernieuw de balans. Het banksaldo is € 950 en het kassaldo: € 50.
  6. Herhaal dit nog een keer. Nu doe je hetzelfde op een andere manier via het menu bovenin Acties: 20 van bank naar kas.
  7. Acties > Boeken. Vul in bij Bedrag: 20,00, Datum: 10.03.2014, Nr 2, Omschrijving: Extra bank naar kas. Kies onderin bij Overboeken vanaf: Bank en kies aan de rechterkant Overboeken naar Kas. Klik op OK.
  8. Vernieuw balans: Het banksaldo staat nu op € 930 en het Kassaldo is € 70.

Kruisposten

Opmerking: omdat het een paar dagen kan duren voordat geld wordt afgeschreven van je bankrekening kunnen de data van de bankafschriften en de verantwoording in de kas verschillen. Dat kan een negatief saldo in de kas veroorzaken. In werkelijkheid kan dat niet; een kas niet leger dan leeg zijn. Daarom is dit een signaal voor controleurs, bijvoorbeeld van een belastinginspecteur. Om dat te voorkomen kun je een tussenrekening kruisposten gebruiken. Boekhoudkundig is dat het meest zuiver. Er wordt een rekening tussen geschoven.

De Boeking wordt dan van bank naar kruisposten, en van kruisposten naar kas. De rekening Kruisposten zelf moet daarna steeds op 0 uitkomen. Of je dit wilt toepassen is een afweging tussen nauwkeurigheid en toenemende complexiteit van de boekhouding. Ik ben ervoor de boekhouding zo simpel mogelijk te houden, maar er kunnen omstandigheden zijn dat je de rekening Kruisposten beter wel kunt gebruiken.

Account: Kruisposten Account code: 129.

Rekeningsoort (Engels: Account Type)

Met het kiezen van een Rekeningsoort (Account Type) wordt aangegeven hoe de inhoud van een account wordt weergegeven. Voor het Account Type Bank zie je onder andere de kolommen Storting, Opname en Saldo. Voor het Account Type Vreemd Vermogen onder andere de kolommen Afname, Toename, Saldo.

 

Reacties

2

Als ik een nieuw account wil aanmaken voor Kruisposten, welk rekeningsoort dient dit dan te zijn? Bank of Activa?

Dank voor deze fantastische tutorial overigens!

Rekeningsoort 'Bank'  en in deze cursus Hoofdrekening 'Hoofdniveau'.