Inkoopnota's en Crediteuren aanmaken en betalen

 

Crediteuren zijn de bedrijven, instellingen en personen waarvan het bedrijf rekeningen ontvangt, de schuldeisers.

Deze schermen werken op een vergelijkbare manier als die van de Verkoopfacturen en Debiteuren aanmaken, zie dit vorige onderdeel voor meer gedetailleerde instructies.

 1. Nieuw Rekening / Account aanmaken: Crediteuren nr: 140, Rekeningsoort: Crediteuren, nieuwe rekening op hoofdniveau

 2. Nieuwe Crediteur aanmaken. In menu MKB > Leverancier > Nieuwe Leverancier... en aanmaken: Dell

 3. MKB > Leverancier > Nieuwe inkoopfactuur

 4. Nieuwe rekening / account kosten aanmaken: Kantoorkosten, rekeningnummer: 490, Rekeningsoort: Kosten, nieuwe rekening op hoofdniveau

 5. Boeking inkoop. Datum: maand terug 11.2.2014. Omschrijving: Toner voor printer, kostenrekening: Kantoorkosten, Hoeveelheid: 1, Prijs per eenheid € 21,64 BTW 4,54. (In de boekregel staat in de kolom Belastbaar X en daarnaast is de kolom Inclusief belasting leeg.) Dan Verkoopfactuur boeken.

  Er verschijnt een nieuw scherm met de vraag of je zeker weet dat je de verkoopfactuur wilt boeken. Ja, dat klopt, het is een onjuiste vertaling, dat is wat verwarrend. Het veld 'naar rekening boeken' is voorgeselecteerd op Crediteuren. Klik OK.


 1. Ga naar de Resultatenrekening en controleer of de Kantoorkosten met het bedrag van € 21,64 er staan.

 2. Ga naar de Balans en controleer of de bedragen voor Crediteuren € 26,18 en totaal te vorderen BTW € 11,34 zijn.

 3. Dubbelklik in de balans op Crediteuren. Ga in het nieuwe scherm op de regel staan en klik op het icoon bovenin op meer boekregels, Controleer of het volgende er staat:

  Te vorderen BTW € 4,54

  Kantoorkosten € 21,64

  Crediteuren € 26,18.

  (Klopt; € 21,64 + € 4,54 (21% BTW) = € 26,18)

 4. Via het menu MKB > Herinnering verschuldigde facturen kun je bij de tab MKB Onder Inkoopfacturen kiezen hoe lang van te voren je een herinnering wilt krijgen van verschuldigde facturen. Dit menu is ook te bereiken via Bewerken > Voorkeuren.

  Bij het opstarten van GnuCash krijg je de te betalen nota's te zien.

Betalingen verwerken

 1. De Betaling verwerken. Dat gaat op dezelfde manier als bij de verkopen. Ook hier altijd dit scherm gebruiken. Niet via de bank de betaling boeken.

 2. Na het verwerken van de betaling zijn in de Balans de Crediteuren en Bank bedragen veranderd, RR is gelijk gebleven.

 

 

Reacties

23

Het is tegenwoordig ook mogelijk de mutaties in te lezen (ING-> csv bestand, converteer met MT2OFX naar ofx, lees dit in) en daarna te verwerken als betaling. (dan hoef je dus niet eerst naar de leverancier te gaan en dan alles op te zoeken.)

Koppel tijdens het inlezen de crediteuren account van de leverancier aan de betaling.

Ga vervolgens naar de account "betaalrekening", om alle mutaties te zien. Ga op de ingelezen regel staan en koppel via de rechtermuis de inkoopfactuur aan de betaling "toewijzen als betaling". Selecteer hierbij de juiste leverancier en crediteurenaccount (al weer). Dan wordt ook de inkoopfactuur getoond. Selecteer die en sla op.

Nu zijn alle mutaties ook aan elkaar gekoppeld : Kijk hiervoor in de tegerekening (crediteuren account) en dan zie je bij elke mutatie in de velden "Ref" en "Declaratietype" hoe ze verbonden zijn.

Je kan nu ook rechtstreeks mt940 IBAN downloaden en importeren, misschien scheelt dat weer een omzetting?

Zie ook het later toegevoegde hoofdstuk over het importeren van bankafschriften van Nederlandse banken in GnuCash.

Bij pagina "Kosten boeken en boekingen splitsen" wordt de daar besproken kostenpost onder de rekening "Kosten" gehangen. Waarom wordt rekening "Kantoorkosten" in deze handleiding nu via "nieuwe rekening op hoofdniveau" aangemaakt. Hoort deze voor de continuiteit ook niet onder de rekening "Kosten" thuis?

Dat klopt, deze rekening wordt echter daarna, onder punt 6 op dezelfde pagina weer verwijderd, omdat de aggregatie rekening overbodig bleek. Het is blijven staan in de handleiding omdat het laat zien hoe je rekeningen dmv aggregatierekeningen van 'kopjes' kunt voorzien.

Uitleg is duidelijk. Bedankt. Dat stukje over het hoofd gezien.

De berekeningen bij punt 4 en 8 komen niet overeen. Als ik de €25 invul dan is dit excl btw. Is het ook mogelijk om de bedragen incl btw in te vullen of is dit niet logisch?

Punt 4 en 8 zijn aangepast om verdere verwarring te voorkomen. Ze kwamen inderdaad niet overeen. (In het scherm staat ook, maar dat is bijna niet te zien op dit screenshot, 30 als prijs per eenheid.) Ik heb het in mijn aantekeningen nagezocht en vermoed dat ik deze boeking heb overgedaan, maar deze fout was me tot nu toe niet opgevallen. Excuus en dank je voor de reactie.

 

Inclusief btw invullen kan

Als je in de donkergroene titelbalk van de kolommen gaat staan, en dan op de scheidingslijnen van de kolommen, verandert het symbool in 2 rechtopstaande streepjes met pijlen aan weerskanten. Als je nu vanaf links naar de 9e kolom gaat en deze breder maakt verschijnt de volledige tekst 'Inclusief belasting?'

In de boekregel zelf kun je deze kolom met X aan- en uit zetten (klik met de muis in het betreffende veld) waardoor je in- of exclusief btw boekt.

Het is raadzaam om vanaf de inkoopfactuur te boeken. Fouten en verschillen in bijvoorbeeld de btw berekening vallen dan direct op door vergelijking van de daadwerkelijke factuur met inkoopboeking.

 

"..Als je in de donkergroene titelbalk van de kolommen gaat staan, en dan op de scheidingslijnen van de kolommen, verandert het symbool in 2 rechtopstaande streepjes met pijlen aan weerskanten. Als je nu vanaf links naar de 9e kolom gaat en deze breder maakt verschijnt de volledige tekst 'Inclusief belasting?'.."
OP MIJN SCHERM VERSCHIJNT ALS TEKST: "TARIEF 1"?

In de boekregel zelf kun je deze kolom met X aan- en uit zetten (klik met de muis in het betreffende veld) waardoor je in- of exclusief btw boekt.
OP MIJN SCHERM VERMELDEN IN DIE KOLOM DE CELLEN HET CIJFER 1, EN BLIJKEN ZIJ NIET AAN TE KLIKKEN E/O TE WIJZIGEN?

Het is raadzaam om vanaf de inkoopfactuur te boeken. Fouten en verschillen in bijvoorbeeld de btw berekening vallen dan direct op door vergelijking van de daadwerkelijke factuur met inkoopboeking.
EENS, MAAR KAN DIT DAN OOK ACHTERAF VIA DE FUNCTIE "AFSTEMMEN"?

MVG

ARTHUR

1. Het eerste waar ik aan denk is of de Belastingtabel al is ingericht?

2. Over wijzigen bij achteraf afstemmen: ik weet niet precies of ik het goed begrijp. Enige ideeën: de aangewezen weg is misschien, als ik het probleem goed begrijp, om de oorspronkelijke inkoopboeking te corrigeren of geheel te verwijderen en opnieuw op de correcte manier te boeken. Voor het volgen van opeenvolgende inkoopfactuurnummering kan het zelfs, als de boeking niet meer gecorrigeerd kan worden, aan te raden zijn om met een creditboeking te werken. Een boeking precies tegenboeken om deze op nul te zetten. En een volgende met de juiste boeking. Zodat je precies blijft weten wat er gebeurd is en geen (inkoop)nummers missen.

DOOR CORRIE OP WO, 23/05/2018 - 09:04
Tarief 1?

1. Het eerste waar ik aan denk is of de Belastingtabel al is ingericht?
DANK VOOR DE CHECK EN JA, MAAR NOG EENS OPNIEUW GEDAAN: IDEM EFFECT HELAAS..:-( MISSCHIEN ZIET U IETS MEER MET EEN SCREENSHOT?

2. Over wijzigen bij achteraf afstemmen: ik weet niet precies of ik het goed begrijp.
OM ACHTERAF SNEL EEN ADMINISTRATIE OVER EEN PERIODE OP TE ZETTEN, IS EEN CSV IMPORT VAN DE BANKGEGEVENS EEN AANTREKKELIJK BEGIN, EN DAN ZOU VERDER WERKEN MET BEDRAGEN INCL BTW VEEL TIJD SCHELEN. UW TERECHTE WAARSCHUWING IS DAT VEILIGER IS OM HET BANKBOEK ALTIJD TE MATCHEN MET ALLE AFZONDERLIJKE INKOOPFACTUREN ZOU DAN ACHTERAF NOG KUNNEN ALS EXTRA CONTROLE VIA HET AFSTEMVENSTER?

1. Misschien werk je met een andere versie van GnuCash en is dat het verschil? Anders weet ik het ook niet.

2. Ik weet het nog steeds niet zeker, maar ik denk dat zo kan zijn dat het programma GnuCash niet in deze optie voorziet.

Nogmaals dank voor het meedenken. Intussen nog wat verder in GNUCash zwervend zag ik dat het WEL blijkt te werken als ik handmatig inkopen boek via Vendors:

dan WEL een kolom met een aanklikbaar kruisje, en dan WEL een dropdown menu met keuze tussen de bij MKB ingevoerde BTW tarieven...

Zou dus mooi zijn als dit ook kan bij een csv import van het bankboek ?

mvg

Hartelijk dank,

de versie is goed om te controleren, maar dat blijkt toch wel de nieuwste: 3.1? Hoe kan ik enige screenhots invoegen?

Dat afstemmen van Bank met Facturen, daar red ik mij voorlopig dan nog wel even mee denk ik.

mvg

In versie 3.1 zijn redelijk wat veranderingen doorgevoerd tov eerder 2.- serie. En daardoor kunnen ook nieuwe bugs zijn ontstaan. Ik weet niet of het hier het geval is, maar het zou kunnen. Je zou het nog kunnen proberen op de maillijsten van Gnu-Cash of het probleem daar bekend is.

Screenshots invoegen is niet mogelijk in de reacties,

Vriendelijk dank, dan ga ik emailen en meld me nog zodra nieuws.

Onderwerpen van vandaag:

1. Re: BTW verwerken na csv import van bankmutaties: inkopen
incl BTW boeken en dan herleiden naar ex BTW (Mark Haanen)

----------------------------------------------------------------------

Message: 1
Date: Wed, 30 May 2018 19:39:53 +0200
From: Mark Haanen
To: ..gnucash.org/nl
Subject: Re: [Gnucash-nl] BTW verwerken na csv import van
bankmutaties: inkopen incl BTW boeken en dan herleiden naar ex BTW

Omdat de BTW functionaliteit uitsluitend is gebouwd in combinatie met de
MKB functies, dus met expliciete boeking van de betreffende facturen.

Van oorsprong is GnuCash uitsluitend bedoeld voor privégebruik. Om die
reden is het vanuit het grootboek niet mogelijk om de functies te benaderen.
Het activeren in het grootboek zou er voor zorgen dat privégebruikers
(=de grootste groep gebruikers in de VS) verplicht moeten nadenken over
BTW tarieven, wat als ongewenst wordt ervaren.

Arthur H schreef op 30-05-18 om 11:55:

Goedendag!
GNUCash 3.1 toont rechts in het grootboek een kolom (#9) inzake
Tax/ BTW die handig is om bruto bedragen uit het bankboek
seriematig te splitsen in BTW en netto-uitgave.
Door in de tab MKB de BTW tarieven eerst in te stellen zou je
deze dan in het betreffende grootboek-rekening moeten kunnen
selecteren.
Dit lijkt echter alleen te lukken door via de tab Vendors voor
elke bank-uitgave per Vendor eerst nog een handmatige inkoop te
boeken: dan in de kolom #8 een aanklikbaar kruisje, en in kolom
#9 een dropdown menu met keuze tussen de bij MKB ingevoerde BTW
tarieven.
Waarom is deze tussenstap nodig en waarom blijft zonder die
tussenstap de tax kolom in het GroBO dan inactief/niet
aan-klikbaar/ wijzigbaar maar toont slechts het vooringevuld
cijfer 1?

Mvg

Intussen antwoordde de NL moderator van genuscash.org dat wat ik meldde ook de bedoeling van de programmeurs zou zijn. Met welke versie werk jij nog dan?

"...Omdat de BTW functionaliteit uitsluitend is gebouwd in combinatie met de
MKB functies, dus met expliciete boeking van de betreffende facturen.

Van oorsprong is GnuCash uitsluitend bedoeld voor privégebruik. Om die
reden is het vanuit het grootboek niet mogelijk om de functies te benaderen.
Het activeren in het grootboek zou er voor zorgen dat privégebruikers
(=de grootste groep gebruikers in de VS) verplicht moeten nadenken over
BTW tarieven, wat als ongewenst wordt ervaren...."

Arthur, bedankt voor de terugmelding. Nu weten we hoe het zit en waarom het zo werkt.

Ik heb een kleine aanpassing gedaan in het bericht door e-mail adressen te verwijderen en niet te publiceren. Dit om spammail te voorkomen.

Welkom en dank.

Nu nog wel zeer benieuwd naar jouw GNUcash-versie en hoe het bij jou niettemin wel zo werkt?

mvg

Het lukt me niet meer om het terug te halen omdat de hier gebruikte versie inmiddels verouderd is. Voor het grootste deel blijft de werking van GnuCash gelijk aan oudere. Is mijn ervaring. Maar toch, nieuwe versies kunnen andere functionaliteiten met zich meebrengen.

Begrip.

Maar voor het complete inzicht: jij moet tegenwoordig dan dus ook dezelfde tussenstap maken via Vendors alvorens een aan-klikbare tax kolom in het GroBO te krijgen ipv het vooringevuld
cijfer 1?

knd rgArts

Ik denk het. Het antwoord van de ontwikkelaars wijst er op dat het programma op die manier bewust is ontworpen. Mijn eerdere suggesties komen uit parate kennis. Het lukt niet altijd om het zelf snel na te gaan. Zodra het kan zal ik het nagaan, maar dat kan nog een tijdje duren. Ik ga er vanuit dat dit het geval zal zijn.

Reactie toevoegen