Handleiding 17 Vragen Voor Je Boekhouder

17 Vragen Voor Je Boekhouder

Wat iedere ondernemer zou moeten weten over de boekhouding

Boekhouden hoort bij ondernemen. Elke ondernemer heeft er mee te maken. Een tijdje geleden sprak ik een collega ondernemer. Hij vertelde dat hij eigenlijk eens moet onderzoeken of de boekhouding van zijn bedrijf niet beter en handiger geregeld kan worden. Of da hij beter kan overleggen met zijn boekhouder.

Voor iedereen die dezelfde vraag heeft, is er nu deze handleiding.

In korte tijd zijn er veel mogelijkheden bijgekomen om je boekhouding te organiseren.

 • De boekhouding kun je veel gemakkelijker zelf doen.

 • De boekhouding helemaal uitbesteden (waarbij je wel altijd zelf inzicht houdt in de actuele cijfers), is ook veel gemakkelijker te realiseren door online mogelijkheden.

 • Er zijn veel meer mogelijkheden dan nog nog niet zo lang geleden om het organiseren van je boekhouding aan jouw voorkeur aan te passen.

 • Daarmee realiseer je in de meeste gevallen tegelijkertijd kostenbesparingen.

Het is al lang niet meer nodig om de boekhouding de deur uit te doen en met mappen op de fiets of in de auto op pad te gaan naar de boekhouder.
De kosten voor een boekhouder variëren per jaar al gauw van € 500,- tot € 2.000,- en meer. Met de juiste keus kun je kosten besparen. Meer waar voor je geld krijgen, of achteraf ontevredenheid voorkomen.
Ook de Inkomstenbelasting (IB) kun je veel gevallen zelf doen. Als je dat wilt.
Of je nu een ervaren ondernemer bent of een startende ondernemer.

Ondernemers kunnen soms tot wel tweeduizend euro op hun boekhouding besparen.

Tijd voor een kort en samenvattend overzicht. De boekhouding in 60 minuten geregeld of opnieuw beoordeeld.

Door jaren ervaring weet ik dat er voor elke ondernemer en type onderneming een passende oplossing is. Passend bij elk budget. Het internet zorgt snel voor meer, en nieuwe keuzes. Ook voor het regelen van de boekhouding voor de ondernemer. Ook als je de voorkeur hebt voor een offline keuze.

Waarom was je als ondernemer niet eerder op de hoogte van deze keuzes?

Het is lastig een goed overzicht te krijgen die je als zelfstandige ondernemer helpt bij het kiezen van je boekhouder. Je hebt tegenwoordig de keuze uit veel boekhoudoplossingen voor je bedrijf. Veel meer dan vroeger. En vroeger is soms niet eens meer dan een of twee jaar geleden. Door de technische ontwikkelingen van internet en software zijn de opties voor het organiseren van je boekhouding enorm toegenomen.

Financiën zijn de ruggengraat van elke onderneming. Van belang voor elke ondernemer.

Financiën zijn belangrijk voor elke onderneming. En de keuze voor de boekhouder voor je onderneming is belangrijk. Je kunt als ondernemer simpelweg de verantwoordelijk voor de financiën van je bedrijf niet volledig uitbesteden. Je moet voldoende op de hoogte blijven om te weten wat er gebeurt. Om voorstellen van een boekhouder of accountant te kunnen beoordelen en eventueel goed of af te keuren. Als ondernemer ben en blijf je altijd, ook voor de Belastingdienst, verantwoordelijk voor een gedegen administratie en voor belastingaangiften.

E-book 17 Vragen voor je Boekhouder

Alle informatie die je nodig hebt om een goede keus te maken om de financiën van je bedrijf goed te regelen is in dit e-book verzameld. Met deze informatie ben je in staat de boekhouding in te richten zoals die het beste bij jouw past. Het regelen van de boekhouding van je bedrijf zoals die past bij jouw voorkeur en budget.
In korte tijd op de hoogte hoe je het beste de administratie voor je bedrijf regelt.

Inhoud e-book 17 Vragen voor je Boekhouder
In het eerste deel uitleg en toelichting bij:

 • De boekhouding zelf doen, deels zelf doen, of volledig uitbesteden
 • De verschillen tussen kantoren
 • Verschillen tussen accountants en boekhouders
 • De verschillende tariefstructuren die gebruikt worden
 • Online – en offline boekhoudpakketten
 • Andere factoren die voor jouw van belang zijn zoals tijd en gemak
 
tweede deel:
Als voorbereiding bij het kiezen van een boekhouder zijn er in het tweede deel 17 vragen opgenomen die je kunt gebruiken in een kennismakingsgesprek om er achter te komen of de boekhouder bij jouw past.

Bevalt het e-book niet, of heb je er niets aan gehad, dan lees of hoor ik graag je eerlijke mening. Meld het binnen 30 dagen en je krijgt je aankoopbedrag volledig terug.

 Ga naar de pagina met de opties om de handleiding te kopen.

Voor zelfstandigen, ZZP'ers en kleine ondernemers

Deze handleiding is geschreven voor zelfstandigen, ZZP-ers en kleine ondernemers.
De handleiding is minder geschikt voor middelgrote -en grote bedrijven, alhoewel ook die er misschien ook nuttige tips in kunnen vinden. (Steeds meer grote bedrijven regelen hun boekhouding bijvoorbeeld online, in de cloud.)

Hoe regel je de boekhouding het beste als zelfstandig ondernemer, ZZP'er of eenmanszaak?

In 2011 waren er in Nederland 4.970 accountantskantoren, waarvan 3.325 ZZP-kantoren* (*bron: onderzoek ING). Dat zijn gemiddeld meer dan vierhonderd per provincie.

Hoe vind je het boekhoudkantoor dat het best bij je past?

Je kunt natuurlijk je boekhouder kiezen op aanraden van een vriend of collega. Het risico bestaat dat die boekhouder niet voor jouw de beste keus is. En daarmee is zeker niet gezegd dat je niet heel veel kunt hebben aan een deskundig financieel specialist. Integendeel. Het kan alleen zijn dat je een boekhouder treft met een werkwijze en systeem die niet voldoende aansluit bij jouw situatie of voorkeur.
Het is beter en handiger om te beginnen met de vraag wat jij nodig hebt en welke deskundigheid daarbij past. En op basis daarvan een boekhouder te kiezen. Een boekhouder of accountant die zijn geld dubbel en dwars oplevert voor jouw bedrijf.

De ervaren zelfstandige ondernemer of ZZP'er

Doe je de boekhouding op dezelfde manier als in je begintijd? Misschien is het tijd voor verandering.
Je bent al jaren ondernemer...Maar je boekhouding is nog op dezelfde manier geregeld als toen.
Toen je net begon was je enige interesse om het bedrijf overeind te houden. Was je blij dat de boekhouding geregeld was...
Misschien heb je er wel eens over nagedacht of het misschien niet handiger of praktischer kon. Je hebt nu de mogelijkheid je keus van toen in korte tijd te evalueren. Up-to-date te houden.

Misschien denk je, het is geregeld, daar hoef ik me niet druk over te maken

Er zijn ongetwijfeld ondernemers die niets aan de handleiding hebben. Als je tevreden bent over hoe het nu is geregeld is er geen aanleiding om dit boek te kopen. Dit boek is voor de ondernemer die wil nagaan of hij op het punt van de boekhouding de bedrijfsvoering kan verbeteren.
Door bijvoorbeeld eens kritisch naar de kosten te kijken en wat je daarvoor hebt. Het kan zijn dat je de kosten van de boekhouding aanzienlijk kunt verlagen.

 • Door meer informatie uit de boekhouding te willen halen. Sneller en beter.
 • Door over te stappen naar een gebruiksvriendelijker boekhoudpakket (voor de ondernemer).
 • Door minder tijd aan de boekhouding te besteden dan op dit moment het geval is.
 • Door administratieve rompslomp te verminderen en geen dubbele dingen te doen. Bijvoorbeeld verkoopfacturen zelf opstellen, en dat de boekhouder deze opnieuw invoert in het eigen systeem.

Is de boekhouding zo georganiseerd dat je er het meeste profijt van hebt?
Een nieuwe aanpak kan de volgende voordelen opleveren:

 • Meer tijd is om nieuwe activiteiten te ontwikkelen
 • Meer vrije tijd

Kan het beter, slimmer, handiger?

De startende ondernemer

Als je er over denkt om voor jezelf te beginnen hoeft de mogelijke huiver voor het regelen van de administratie je niet te weerhouden.
Er is voor iedere ondernemer een passende oplossing. Die kan meegroeien met je bedrijf. Afhankelijk van je wensen, kennis en budget.
Het voeren van een deugdelijke administratie is een verplichting van de Belastingdienst voor de ondernemer.
Waar je vanaf het begin gedisciplineerd in moet zijn is het verzamelen van alle  bonnen van je bedrijf. Geen bonnen laten slingeren zodat je ze later niet meer kunt terugvinden.
Als je een eenmansbedrijf hebt weet niemand anders welke kosten en opbrengsten je hebt. Het kost je geld als je niet alle kosten voor je zaak in de boekhouding meeneemt.
Voor het overige kun je boekhouding organiseren zoals jij dat wilt. Met of zonder boekhouder.

Starten als ondernemer met een boekhouder

Als je geen zin hebt of tijd hebt om je als startende ondernemer je te verdiepen in de boekhouding moet je op zoek gaan naar een boekhouder die je met raad en daad terzijde staat. Om je op weg te helpen.
In de handleiding vind je tips over hoe je het beste de boekhouder vindt die bij jouw past. Op de manier zoals je het liefste wilt. Met zo weinig mogelijk tijd en moeite.

Starten als ondernemer zonder boekhouder

Omdat er door de Belastingdienst voorschriften zijn vastgesteld, moet je voor de start van je bedrijf de hoofdregels kennen. Daarmee weet je welke bonnen je voor je bedrijf moet bewaren.
Je vind deze informatie in het Handboek Ondernemen van de Belastingdienst dat elk jaar geactualiseerd wordt. Bijvoorbeeld hoe je moet omgaan met de kosten voor de auto als je deze bedrijfsmatig gebruikt. Dit geldt overigens ook als op  de fiets naar je zakelijke afspraken gaat. Voor specifieke vragen kun je met de Belastingdienst contact opnemen.

Ordenen van de bonnen

Na het verzamelen van de bonnen ga je deze ordenen. Hoe je dat kunt doen lees je in de blogpost Ordenen en opruimen.
Et voila, je hebt een boekhouding.
Nu je dit voor elkaar hebt, heb je genoeg tijd om op zoek te gaan naar de manier van boekhouden die het beste bij je past. De boekhouding is geordend op het moment dat je  nog goed weet wat waarvoor is. Die gegevens zijn dan eenvoudig over te nemen in elk boekhoudpakket.
Als het zoekproces meer tijd in beslag neemt, kun je je in het begin behelpen met Excel bestanden om de BTW-aangifte op tijd te doen. Dat moet op tijd, anders loop je het risico's van boetes opgelegd door de Belastingdienst. In de meeste gevallen moet je dit als ondernemer elke drie maanden doen, maar het kan ook per maand of per jaar zijn.
Het is wel veel beter om zo snel mogelijk over te stappen op een echt boekhoudpakket. Een goed boekhoudpakket  biedt veel betere informatie geeft en werkt veel prettiger en gemakkelijker. Zeker als je geen ervaring hebt met boekhouden, moet je dit gewoon doen.
Wil je zelf de boekhouding doen en eerst oefenen volg dan de online cursus op deze website met GnuCash.

Heb je problemen met achterstallige administratie of problemen met de Belastingdienst?

Je bent niet de eerste en de enige ondernemer die dit overkomt. Veel ondernemers komen in problemen door een slechte administratie. Ik sprak een horeca ondernemer, jaren geleden, die zich niet had gerealiseerd dat er over de omzet BTW moet worden afgedragen aan de Belastingdienst.
Weet je van jezelf dat administratie (nog) niet jouw ding is, regel dan direct begeleiding door een boekhouder. Heb je al problemen dan zul je door deze zure appel heen moeten. Dit probleem lost zich niet van zelf op. Het beste is om direct een boekhouder te zoeken die het voor je uitzoekt.

Kun je deze informatie uit de handleiding niet gratis vinden?

Zeker wel. Het kost alleen veel tijd. De handleiding is er voor je gemak. Als je je tijd liever besteed aan ander leukere of belangrijke zaken van je onderneming. Het voordeel van dit boek is dat irrelevante informatie is weggelaten.
Ook heb je hiermee een naslagwerk dat je er altijd nog eens bij kunt pakken.
De meeste ondernemers geven geld uit als ze in dezelfde tijd winstgevender activiteiten kunnen doen. Het is aan jou als ondernemer om die afweging voor jezelf te maken. Tijd is geld.
Elke ondernemers doet er goed aan kritisch te zijn op de kosten. De kosten van het boek zijn zakelijk aftrekbaar. Als je met deze handleiding de kosten van je boekhouding kunt terug brengen van € 2.000 naar € 200,- is de rekensom snel gemaakt. Kijk naar de cijfers voor je eigen situatie.
En prettig samenwerken met je boekhouder en tijd besparen kan je meer dan alleen geld opleveren.

Laatste overwegingen over het wel of niet kopen van de handleiding

In dit stukje probeer ik je ervan te overtuigen waarom je het boek wel moet kopen. Als je al bedacht hebt dat wel of niet te doen, kun je deze tekst gerust overslaan.  
Ik kan bedenken dat er veel andere zaken zijn die je aandacht nodig hebben, of je nu start of al een ervaren ondernemer bent. Ik heb je laten zien dat het boek goed is en waarom je het nodig hebt.  Dat het de kwaliteit heeft die je mag verwachten. Mocht je mij niet geloven, lees dan de recensie aan het einde.
Daarom denk ik dat het in je voordeel is als je het e-book nu koopt. Stel het niet uit. Het kan maar zo zijn dat je nooit meer op deze pagina terecht zult komen.
Misschien laat je geld liggen. Misschien niet. Mis je de kans om een beter inzicht in de financiën van je bedrijf te krijgen.
Gebruik de handleiding om de beste oplossing voor het bijhouden van de financiën van je bedrijf te kiezen. Of het nu gaat over de kosten, informatievoorziening of dienstverlening van je boekhouder.
Ik wil graag dat je slaagt als ondernemer en onderdeel daarvan is dat je boekhouding op orde is. Alle succesvolle ondernemers hebben tenminste één ding gemeen. Hun boekhouding is goed geregeld.
Wat heb je te winnen als je het boek koopt? Die vraag kan ik niet voor je beantwoorden, die kun je alleen zelf beantwoorden.
Koop het boek als je een ondernemer bent of wordt, en in korte tijd op de hoogte wilt zijn van de opties die je op dit moment hebt. Het bespaart je tijd en levert gemak op.
Gebruik de vragen uit het boek om de boekhouding te organiseren zoals die het beste bij jouw past.

Recensie

Uit de recensie op de website van de Kamer van Koophandel voor een recensie van het e-book. (http://hallo.kvk.nl/hallo/welkom/hallo_boekrecensies/b/weblog/archive/20...).

'vlot geschreven, voor (startende) ondernemers is dit ebook een handig hulpmiddel om tot een goede keuze te komen bij het vinden van een boekhouder. Oordeel: 4 sterren.'

De volledige recensie

Boekrecensie '17 vragen voor je Boekhouder - Vind de boekhouder die bij je past'

In het boek '17 vragen voor je Boekhouder - Vind de boekhouder die bij je past' heeft de auteur, Corrie Zijlstra, een uitgebreide verhandeling geschreven over de zoektocht naar een 'nieuwe' boekhouder.

Het betreft een ebook waarin wordt ingegaan op de afwegingen die gemaakt kunnen worden bij de zoektocht naar een boekhouder, administratiekantoor, accountantskantoor. Het boek is vlot geschreven, bevat praktijkvoorbeelden en lees je snel uit (30 pagina's). In het ebook zijn vragen opgenomen die gesteld kunnen worden aan de boekhouder om een boekhouder te vinden die bij je past. Het aantal vragen voor de boekhouder is uiteindelijk uitgekomen op 21 vragen.

In hoofdstuk 1 wordt ingegaan op de voorkeur van de ondernemer zelf. Wil je alles uitbesteden aan een boekhouder/accountant, wil je een deel van de boekhouding zelf doen of wil je alles zelf doen. Ook worden de verschillende typen boekhoudpakketten beschreven en de diensten die een boekhouder aanbied beschreven. Er zijn twee aanvullingen die nog opgenomen kunnen worden in het eerst hoofdstuk. Het gratis boekhouderpakket Speedbalance wordt ook beschreven.Als aanvulling zou de gemakkelijke uitwisseling met de boekhouder beschreven kunnen worden (ik krijg nu het idee dat dit lastig is). Ik gebruik het zelf ook voor een klant met een eenmanszaak. De uitwisseling gaat prima. De klant boekt zelf zijn mutaties in Speedbalance, stuurt het opgeslagen bestand per email naar mij toe. Vervolgens kijk ik het na, verwerk aanvullingea. en correcties en stuur het bestand weer terug naar de klant. Bij de werkzaamheden van de boekhouder mis ik o.a. nog de aangiften vennootschapsbelasting (VPB) en dividendbelasting.

In hoofdstuk 2 worden de kosten van de boekhouding beschreven. In het 3e hoofstuk wordt beschreven welke overwegingen nog meer een rol spelen bij het wel of niet uitbesteden van de werkzaamheden aan een boekhouder: (het ontbreken van ) kennis, gemoedsrust, (het ontbreken van) tijd en (het voorkomen van ) fouten.

Vervolgens is er een keuzelijst opgenomen die je kan gebruiken bij het kiezen van een boekhouder op basis van bovenstaande hoofstukken. Ook is een checklist opgenomen voor de waardering van de boekhouder op basis van kwaliteit en service. Daarnaast wordt het wisselen van een administratiekantoor en een boekhouder pakket beschreven.

Als afsluiting is een vragenlijst opgenomen met toelichting die je kunt stellen bij het gesprek dat je hebt met een nieuwe boekhouder. Geef van tevoren wel aan als je een gesprek hebt met een boekhouder/accountant dat je een hele vragenlijst hebt die je wilt afwerken om tot een keuze te komen. Ik heb het zelf pas ook meegemaakt dat ik er bij een offertetraject een hele lijst met vragen werd gesteld, je zit dan toch even met je ogen te knipperen omdat dit geen standaard gang van zaken is.

De indeling en opbouw van het ebook had wat logischer gekunt, maar verder is er weinig op aan te merken. Voor (startende) ondernemers is dit ebook een handig hulpmiddel om tot een goede keuze te komen bij het vinden van een boekhouder.

Oordeel: 4 sterren.

Ebook: http://maatwerkbedrijfstrainingen.nl/inhoud/aanbiedingen-17-vragen-voor-...

Veel succes met de zoektocht naar een nieuwe boekhouder.

Groeten,

Gerard van Wijk (Goedkoop Administratiekantoor)

Kun je het je veroorloven niet de beste oplossing voor het bijhouden van de financiën van je bedrijf te kiezen? Of het nu gaat over de kosten, informatievoorziening of dienstverlening?